مثالهایی از واکنش جانشینی یگانه
منبع:راسخون
در شیمی، سه نوع اساسی از واکنشها وجود دارد، که شامل واکنشهای افزایشی، واکنشهای تجزیه و واکنشهای جانشینی میباشد. در میان این واکنشها، ما دربارهی یک نوع واکنشهای جانشینی که واکنش جانشینی یگانه نامیده میشود، همراه با مثالهای مختلف، بحث میکنیم.
به منظور محافظت از سازههای ایجاد شده از آهن در مقابل خوردگی، یک فلز واکنشپذیرتر مانند فلز روی به آن افزوده میشود. این فلز با محیط واکنش داده و خود فلز خورده میشود در حالی که آهن حفظ میگردد. چنین فلزاتی به نام "فلزات قربانی" شناخته میشوند.
در شیمی، ترکیباتی که در یک واکنش شیمیایی شرکت میکنند، واکنشدهندهها نام دارند، در حالی که ترکیباتی که بعد از واکنش شیمیایی تشکیل میشوند، محصولات نامیده میشوند. واکنشدهندهها از نظر فیزیکی و شیمیایی با محصولاتی که از آنها ایجاد میشود، متفاوت هستند. یک واکنش شیمیایی میتواند به صورت زیر نشان داده شود:
A + B ➝ C + D
به عنوان یک قانون، A و B در سمت چپ نوشته میشود، و محصولات آنها در سمت راست نوشته میشود (به معنای یک واکنش شیمیایی).
در یک واکنش جانشینی، جانشینی یکی از واکنشدهندهها توسط واکنشدهندهی دیگر وجود دارد. معمولا، این واکنشها بین یک فلز و غیر فلز رخ میدهد که توسط پیوند یونی به هم متصل هستند. واکنشهای جانشینی میتواند به دو دستهی جانشینی یگانه و دوگانه طبقهبندی شوند. در واکنش جانشینی یگانه، یک یون یا یک اتم از یک عنصر توسط یون ها یا اتمهای دیگر جایگزین میگردند (به صورت دقیق در زیر مورد بحث قرار گرفته است). در یک واکنش جانشینی دوگانه، تبادل یونها یا اتمها بین واکنش دهندهها وجود دارد.
واکنشهای جانشینی یگانه
واکنشهای جانشینی یگانه یا واکنشهای جابجایی یگانه شامل جابجایی یک اتم یا یک یون توسط یک ترکیب واکنشپذیرتر میباشد. این نوع از واکنش میتواند به صورت زیر نشان داده شود:
A + B-C ➝ B + A-C
در اینجا، A یک ترکیب واکنشپذیرتر در مقایسه با B میباشد. بنابراین، B از ترکیب B-C به محصولات B و A-C جایگزین میگردد. A و B معمولا فلزات (دهندهی الکترون) یا هیدروژن باردار شدهی مثبت میباشند. C معمولا یک غیر فلز یا یک آنیون (پذیرندهی الکترون) میباشد و معمولا به عنوان یک یون ناظر در نظر گرفته شده و در واکنش شرکت نمیکند.
چگونه برخی از ترکیبات واکنشپذیرتر از ترکیبات دیگر هستند؟
واکنشپذیری یک عنصر (معمولا فلزات) میتواند سهولت دادن یک الکترون توسط آنها تعیین گردد. ترتیب واکنشپذیری فلزات به صورت زیر میباشد:
K > Na > Li > Sr > Ca > Mg > Al > Zn > Cr > Fe > Ni > Sn > Pb > H > Cu > Ag
در محیط اطراف ما، برخی مثالهای واکنش جانشینی یگانه وجود دارد.
در استخراج آهن از سنگ معدن آن، اکسید آهن با کربن حرارت میبیند. کربن در یک دمای بسیار بالا جایگزین آهن میگردد و سپس آهن عنصری تشکیل میگردد.
2Fe2O3 + 3C➝ 4Fe + 3CO2
دو نوع واکنش جانشینی یگانه وجود دارد:
واکنش جانشینی کاتیون
واکنش جانشینی آنیون
واکنش جانشینی کاتیون
در این نوع از واکنش، یک کاتیون (یونهای باردار مثبت) با کاتیون دیگر که در ترکیب وجود دارد، جایگزین میگردد.
X + [Y]+[Z] - ➝ Y + [X]+[Z]-
در اینجا، یک کاتیون +X جایگزین کاتیون +Y میگردد.
این واکنشها به عنوان واکنش ردوکس در نظر گرفته میشوند چون یک کاهش همزمان یک واکنشدهنده، و اکسیداسیون واکنشدهنده ی دیگروجود دارد. +X الکترونها را گرفته و کاهش مییابند، در حالی که+Y الکترونها را میدهد و تحت واکنش اکسیداسیون قرار میگیرد.
مثالهایی از واکنش جانشینی کاتیون
Zn(s) + 2HCl(aq) ➝ ZnCl2 + H2
در طی شکستن این واکنش، ما واکش زیر را به دست میآوریم:
Zn + HCl ➝ Zn+Cl + H0
Zn+Cl + HCl + H0 ➝ ZnCl2 + H2(g(
در اینجا، فلز روی واکنشپذیرتر از هیدروژن میباشد. جایگزینی هیدروژن با اسید هیدروکلریک توسط خود اکسیداسیون و کاهش کاتیون هیدروژن به منظور تشکیل کلرید روی انجام میگیرد.
Ca(s) + H2O ➝ Ca(OH)2 + H2(g(
این واکنش شکسته شده و ما واکنش زیر را به دست میآوریم:
Ca + H2O ➝ Ca+(OH) + H0
Ca+(OH) + H0 + H2O ➝ Ca(OH)2 + H2
در اینجا، کلسیم واکنشپذیرتر از هیدروژن میباشد. این جانشینی هیدروژن از آب به منظور تشکیل کلسیم هیدروکسید صورت میگیرد. کلسیم دستخوش اکسیداسیون قرار گرفته وکاتیون هیدروژن کاهش مییابد.
Fe(s) + CuSO4(aq) ➝ FeSO4 + Cu(s)
در اینجا آهن واکنشپذیرتر از مس میباشد. مس موجود در سولفات مس تحت اکسیداسیون جایگزین شده و کاهش کاتیون مس به منظور تشکیل سولفات آهن صورت میگیرد. همچنان که مس از محلول به صورت رسوب خارج میشود، رنگ آبی روشن خود را از دست میدهد.
Zn(s) + AgNO3(aq) ➝ 2 Ag(s) + Zn(NO3)2(aq)
تجزیهی این واکنش منجر به معادلهی زیر میگردد:
Zn + AgNO3 ➝ Zn+NO3 + Ag0
Zn+NO3 + Ag0 + AgNO3 ➝ Zn(NO3)2+ 2Ag0
در اینجا، فلز روی واکنشپذیرتر از نقره میباشد. نقره از نیترات نقره توسط اکسیداسیون جانشین شده و کاهش کاتیون نقره به منظور تشکیل نیترات روی صورت میگیرد.
واکنش جانشینی آنیون
در این نوع واکنش، یک آنیون (یون با بار مثبت) با آنیون دیگر که در ترکیب وجود دارد، جایگزین میگردد.
P + [Q]+[R]- ➝ R + [Q]+[P]-
در این جا یک آنیون -P جایگزین آنیون دیگر R- میگردد.
این واکنشها نیز به عنوان واکنشهای ردوکس در نظر گرفته میشوند، چون احیاء همزمان یک واکنشدهنده و اکسیداسیون دیگری وجود دارد. -P الکترون به دست میآورد و تحت واکنش احیاء قرار میگیرد، در حالی که R- الکترونهای خود را میبخشد و تحت واکنش اکسیداسیون قرار میگیرد.
هالوژنها عناصری با الکترونگاتیو بالا هستند. این عناصر الکترون را به آسانی به دست میآورند و به آسانی الکترون از دست میدهند، که این امر اشاره به واکنشپذیری این عناصر دارد. واکنشپذیری هالوژنها در زیر نشان داده شده است.
F > Cl > Br > I
مثالهایی از واکنش جانشینی آنیونی
Cl2(g) + NaBr(aq) ➝ 2NaCl(aq) + Br2(g(
تجزیهی این واکنش، منجر به معادلهی زیر میگردد:
Cl2 + NaBr ➝ NaCl + Br- + Cl0
NaCl + Br- + Cl0 + NaBr ➝ 2NaCl + Br2
از آنجا که کلر واکنشپذیرتر است، کلر جانشین برم از سدیم برمید میگردد، تحت واکنش احیاء قرار گرفته و اکسیداسیون آنیون برم به منظور تشکیل سدیم کلرید صورت میگیرد.
Br2(g) + NaI(aq) ➝ 2NaBr(aq) + I2(g)
تجزیهی این واکنش منجر به واکنش زیر میگردد:
Br2 + NaI ➝ NaBr + Br- + I0
NaBr + Br- + I0 + NaI ➝ 2NaBr+ I2
از آنجایی که برم واکنشپذیرتر است، برم با فلز ید از سدیم یدید جانشین میگردد. این واکنش احیاء میباشد و اکسیداسیون یدید آهن به منظور تشکیل سدیم برمید صورت میگیرد.
Br2(g) + 2KI(aq) ➝ 2KBr(aq) + I2(g)
تجزیهی این واکنش، منجر به واکنش زیر میگردد:
Br2 + KI ➝ KBr + Br- + I0
KBr + Br- + I0 + KI ➝ 2KBr+ I2
از آنجا که برم واکنشپذیرتر است، جانشین ید از پتاسیم یدید میگردد. این واکنش احیاء میباشد و اکسیداسیون آهن یدید به منظور تشکیل پتاسیم برمید صورت میگیرد.
هر دوی واکنشهای جانشینی آنیون و کاتیون واکنشهایی برگشت ناپذیر هستند که در آن آهن یا اتم واکنشپذیرتر جایگزین یونها یا اتمهای با واکنشپذیری کمتر میگردند.
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}